hansvanemmerik

De bedoeling van risicomanagement

Elke organisatie doet iets met risicomanagement. Risicomanagement komt in allerlei soorten en maten. Bij de ene organisatie is risicomanagement een puur financiële kwestie gericht op het berekenen van weerstandsvermogen. Bij de ander is het onderdeel van integraal management en helpt het bij het realiseren van de ambities. Met veel enthousiasme ontstaat vaak een wildgroei aan risicomanagementactiviteiten, maar ik pleit ervoor om weer even terug te gaan naar de basis. Wat is de bedoeling van risicomanagement?

Naar mijn mening is de bedoeling van risicomanagement: mensen bewust maken van, en passende acties laten nemen op, de risico`s die met hun werk samenhangen. Met veel energie ben je bezig met je werk, die een bijdrage leveren aan de ambities van de organisatie, en daarbij moet je aandacht hebben voor de downside. Wat kan er misgaan? En waar zitten uitdagingen die ik in voordeel moet ombuigen?

Als dat de bedoeling is hoe moet je daar dan in acteren? Hoe moet je daarmee omgaan?

Als eerst moet dat tot uiting komen in gedrag. Risicomanagement komt tot uiting in de onderwerpen die besproken worden in vergaderingen en bij het koffieapparaat. De vragen die we aan een collega stellen over een project moeten ook gaan over de risico`s die met dat project samenhangen. Naast het bespreken van risico`s moet er ook tijd gestoken worden in het ondernemen van passende acties. Maatregelen om die risico`s tot een acceptabel niveau terug te brengen. Bewust een bepaalde hoeveelheid risico accepteren, omdat er ook voordelen tegenover staan.

En als tweede moeten regels, procedures, systemen en afspraken het gewenste gedrag ondersteunen en sterker maken. Uitgangspunt blijft het juist gedrag. Te vaak is het andersom. Een rapportage, een regel of een systeem wordt dan belangrijker gevonden dan gewenst gedrag vertonen. Tenminste, zo lijkt het. Logisch ook, want het is eenvoudiger om een systeemaanpassing te doen dan een gedragsverandering voor elkaar te krijgen.

En dat is nu net de uitdaging waar wij van het Nederlands Adviesbureau Risicomanagement onze specialisatie van hebben gemaakt. Wij hebben NARIS, onze risicomanagementsoftware, dat besluitvorming en het gewenste gedrag ondersteund. De combinatie van en balans tussen die twee zaken zijn puur gericht op de bedoeling van risicomanagement. Gedrag én software maken mensen bewust van de risico`s die met hun werk samenhangen en laten hen hier passende acties op nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: